Delhi Sultanate Literature MCQs with Answers

Telegram Group Join Now
WhatsApp Group Join Now

Delhi Sultanate Literature MCQs with Answers

The Delhi Sultanate marked a significant phase in medieval Indian history. This period was not only remarkable for its architecture but also for its contributions to Indian literature, poetry, and music. Eminent writers like Amir Khusrau, Ziyauddin Barani, Hasan Nizami, and Minhaj-us-Siraj enriched Persian and Indian literature during this era. These MCQs on Delhi Sultanate Literature will be useful for UPSC, State PSC, SSC, Railways, Defence, and other competitive exams.

1. Who among the following called himself the ‘Parrot of India’?

(A) Qutban
(B) Usman
(C) Amir Khusrau
(D) Amir Hasan

View Answer...


Answer: (C) Amir Khusrau

2. Amir Khusrau was born in______

(A) Agra
(B) Barabanki
(C) Etah
(D) Etawah

View Answer...


Answer: (C) Etah

3. Amir Khusrau played a pioneering role in the development of______

(A) Braj Bhasha
(B) Awadhi
(C) Khari Boli
(D) Bhojpuri

View Answer...


Answer: (C) Khari Boli

4. Who was the famous author of Kitab-ul-Hind?

(A) Hasan Nizami
(B) Minhaj-us-Siraj
(C) Al-Biruni
(D) Shams-e-Siraj Afif

View Answer...


Answer: (C) Al-Biruni

5. Which among the following languages was patronised by Sultans of Delhi?

(A) Arabic
(B) Turki
(C) Persian
(D) Urdu

View Answer...


Answer: (C) Persian

6. What was the language of administration under the Delhi Sultans?

(A) Sanskrit
(B) Prakrit
(C) Persian
(D) Pali

View Answer...


Answer: (C) Persian

7. Who among the following was known as the ‘Father of Hindi Khari Boli’?

(A) Amir Khusrau
(B) Malik Muhammad Jaisi
(C) Kabir
(D) Abdur Rahim-Khan-e-Khanan

View Answer...


Answer: (A) Amir Khusrau

8. The savant of both languages ‘Hindi and Persian’ was______

(A) Akbar
(B) Tansen
(C) Amir Khusrau
(D) Bairam Khan

View Answer...


Answer: (C) Amir Khusrau

9. Amir Khusrau was a______

(A) Poet
(B) Historian
(C) Musician
(D) All of these

View Answer...


Answer: (D) All of these

10. Who among the following witnessed the reign of Seven Sultans of Delhi?

(A) Amir Khusrau
(B) Shaikh Nizamuddin Auliya
(C) Khwaja Muinuddin Chisti
(D) Both (A) and (B)

View Answer...


Answer: (D) Both (A) and (B)

11. The famous poet Amir Khusrau was associated with the court of______

(A) Nawab Asafuddaula
(B) Ghiyasuddin Balban
(C) Muhammad Shah ‘Rangila’
(D) Qutbuddin Aibak

View Answer...


Answer: (B) Ghiyasuddin Balban

12. The famous poet Amir Khusrau lived at the court of______

(A) Alauddin Khalji
(B) Iltutmish
(C) Muhammad-Bin-Tughluq
(D) Qutbuddin Aibak

View Answer...


Answer: (A) Alauddin Khalji

13. Father of new Persian poetry style ‘Sabak-e-Hindi’ or Hindustani style was______

(A) Ziyauddin Barani
(B) Afiq
(C) Isami
(D) Amir Khusrau

View Answer...


Answer: (D) Amir Khusrau

14. Who was the author of Tabaqat-i-Nasiri?

(A) Shaikh Jamaluddin
(B) Al-Biruni
(C) Minhaz-us-Siraj
(D) Ziyauddin Barani

View Answer...


Answer: (C) Minhaz-us-Siraj

15. The term ‘Apabhramsa’ was used in medieval Sanskrit texts to denote_______

(A) Outcasts among the Rajputs
(B) Deviations from Vedic rituals
(C) Early forms of some modern Indian languages
(D) Non-Sanskrit verse metres

View Answer...


Answer: (C) Early forms of some modern Indian languages

16. Which among the following musical instruments is the finest example of Hindu-Muslim harmony in musical instruments?

(A) Veena
(B) Dholak
(C) Sarangi
(D) Sitar

View Answer...


Answer: (D) Sitar

17. ‘Tabla’ was introduced by_______

(A) Adil Shah
(B) Amir Khusrau
(C) Tansen
(D) Baiju Bawara

View Answer...


Answer: (B) Amir Khusrau

18. Who among the following Rajput rulers is known to have written a book on music?

(A) Jayachandra Gahadavala
(B) Prithviraj Chauhan
(C) Rana Kumbha
(D) Man Singh

View Answer...


Answer: (C) Rana Kumbha

19. The Delhi Sultan who wrote his memoirs was______

(A) Iltutmish
(B) Balban
(C) Alauddin Khalji
(D) Firuz Tughluq

View Answer...


Answer: (D) Firuz Tughluq

20. Which Sultan of Delhi established a separate department for translation of Sanskrit works into Persian?

(A) Iltutmish
(B) Alauddin Khalji
(C) Firuz Shah Tughluq
(D) Balban

View Answer...


Answer: (C) Firuz Shah Tughluq

21. Who among the following wrote Tarikh-i-Firoz Shahi and Fatwa-i-Jahandari?

(A) Ziauddin Barani
(B) Amir Khusrau
(C) Hasan Nizami
(D) Isami

View Answer...


Answer: (A) Ziauddin Barani

22. Who among the following chroniclers described the reign of Alauddin Khalji in Taj-ul-Maasir?

(A) Hasan Nizami
(B) Ziauddin Barani
(C) Isami
(D) Shams-i-Siraj Afif

View Answer...


Answer: (A) Hasan Nizami

23. The historian Abdul Malik Isami is known for writing the historical epic poem__________.

(A) Tabaqat-i-Nasiri
(B) Futuh-us-Salatin
(C) Tarikh-i-Firoz Shahi
(D) Taj-ul-Maasir

View Answer...


Answer: (B) Futuh-us-Salatin

24. Which of the following pair is correctly matched?

(A) Pandit Bhavbhatt – Sangeetraj
(B) Ustad Chand Khan – Ragachandrika
(C) Pundrik Vitala – Raagmala
(D) Kumbha – Ragakalpadrum

View Answer...


Answer: (C) Pundrik Vitala – Raagmala

25. Consider the following statements:

  1. Kitab-i-Nauras was written by Ibrahim Adil Shah II.

  2. Amir Khusrau originated Qawwali in India.**

Which of these statements is/are correct?

(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

View Answer...


Answer: (C) Both 1 and 2

26. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below.

List-I
(a) Ziyauddin Barani
(b) Hasan Nizami
(c) Minhaj-us-Siraj
(d) Yahya-bin-Ahmad

List-II

  1. Tarikh-i-Mubarakshahi

  2. Tabqat-i-Nasiri

  3. Tarikh-i-Firuzshahi

  4. Taj-ul-Maasir

Code: (a) (b) (c) (d)

(A) 1 2 3 4
(B) 3 4 5 1
(C) 5 3 4 1
(D) 3 4 2 1

View Answer...


Answer: (D) 3 4 2 1

27. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below.

List-I
(a) Tarikh-e-Hind
(b) Tarikh-e-Delhi
(c) Rihla
(d) Tabqat-e-Nasiri

List-II

  1. Ibn Battuta

  2. Minhaz

  3. Al-Biruni

  4. Khusrau

Code: (a) (b) (c) (d)

(A) 1 3 2 4
(B) 2 1 4 3
(C) 3 4 1 2
(D) 4 2 3 1

View Answer...


Answer: (C) 3 4 1 2

28. Consider the following statements regarding Amir Khusrau:

  1. He introduced the Persian ghazal style into Indian poetry.

  2. He composed Khazain-ul-Futuh.

  3. He invented the Sitar and Tabla.

Which of the statements given above are correct?

(A) 1 and 2 only
(B) 2 and 3 only
(C) 1 and 3 only
(D) 1, 2 and 3

View Answer...


Answer: (A) 1 and 2 only

29. Consider the following statements about Ziauddin Barani:

  1. He wrote Fatwa-i-Jahandari.

  2. He served in the courts of Muhammad bin Tughluq and Firuz Shah Tughluq.

  3. He viewed history as a moral guide for rulers.

Which of the above statements are correct?

(A) 1 and 2 only
(B) 1 and 3 only
(C) 2 and 3 only
(D) 1, 2 and 3

View Answer...


Answer: (D) 1, 2 and 3

30. With reference to Persian historiography during the Delhi Sultanate, consider the following statements:

  1. Hasan Nizami’s Taj-ul-Maasir deals with Qutbuddin Aibak’s reign.

  2. Minhaj-us-Siraj’s Tabaqat-i-Nasiri covers the history up to Nasiruddin Mahmud.

  3. Afif’s Tarikh-i-Firoz Shahi was written during Alauddin Khalji’s reign.

Which of the above are correct?

(A) 1 and 2 only
(B) 1 and 3 only
(C) 2 and 3 only
(D) 1, 2 and 3

View Answer...


Answer: (A) 1 and 2 only

31. Consider the following statements regarding literary trends under the Delhi Sultans:

  1. Persian was the language of administration and literature.

  2. Sanskrit was completely neglected.

  3. Regional languages like Awadhi and Braj developed.

Which of these are correct?

(A) 1 and 2 only
(B) 1 and 3 only
(C) 2 and 3 only
(D) 1, 2 and 3

View Answer...


Answer: (B) 1 and 3 only

32. Consider the following statements:

  1. Amir Khusrau was the disciple of Nizamuddin Auliya.

  2. His poetry reflects Sufi mysticism and devotion.

  3. He wrote primarily in Sanskrit.

Which are correct?

(A) 1 and 2 only
(B) 2 and 3 only
(C) 1 and 3 only
(D) 1, 2 and 3

View Answer...


Answer: (A) 1 and 2 only

33. Consider the following statements about Futuh-us-Salatin:

  1. It was written by Isami.

  2. It is a poetic chronicle describing Muslim conquests.

  3. It was composed in Sanskrit.

Which are correct?

(A) 1 only
(B) 1 and 2 only
(C) 2 and 3 only
(D) 1, 2 and 3

View Answer...


Answer: (B) 1 and 2 only

34. With reference to literary development under the Delhi Sultans, consider the following statements:

  1. Firuz Shah Tughluq promoted Sanskrit translations into Persian.

  2. Ayurveda and Mahabharata were translated during his reign.

  3. Both secular and religious works were encouraged.

Which are correct?

(A) 1 and 2 only
(B) 2 and 3 only
(C) 1 and 3 only
(D) 1, 2 and 3

View Answer...


Answer: (D) 1, 2 and 3

35. Consider the following statements about Delhi Sultanate writers:

  1. Yahya bin Ahmad wrote Tarikh-i-Mubarakshahi during Muhammad bin Tughluq’s reign.

  2. Ibn Battuta’s Rihla provides valuable information on Muhammad bin Tughluq’s rule.

Which is/are correct?

(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

View Answer...


Answer: (B) 2 only

36. Assertion (A): Amir Khusrau is regarded as the first Indian Muslim historian.
Reason (R): He combined Persian historiography with Indian themes.

(A) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
(C) A is true, but R is false
(D) A is false, but R is true

View Answer...


Answer: (B) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A

37. Assertion (A): The Delhi Sultanate period marked the rise of Indo-Persian literature.
Reason (R): The Sultans encouraged a blend of Persian literary forms with Indian themes.

(A) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
(C) A is true, but R is false
(D) A is false, but R is true

View Answer...


Answer: (A) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A

Telegram Group Join Now
WhatsApp Group Join Now

Related Topics

Leave a Comment