A Letter to God Class 10 MCQs with Answers | SEBA & CBSE English First Flight

Telegram Group Join Now
WhatsApp Group Join Now

A Letter to God Class 10 MCQs with Answers | SEBA & CBSE English First Flight

In this article, we provide you with the most important MCQs from “A Letter to God” — the first chapter of Class 10 English (First Flight) textbook prescribed by SEBA and CBSE.
All questions are based on previous exam papers to help students practice and score full marks in the MCQ section.
Each question includes the correct answer in an expandable format, making it easier for you to revise quickly before exams.

1. “A plague of locusts would have left more than this…” What does the underlined word mean? [HSLC 2023]

(A) a herd of animals
(B) a swarm of bees
(C) a flock of birds
(D) a swarm of insects
View Answer...

Answer:- (D) a swarm of insects

2. “The postmaster — a fat, amiable fellow — also broke out laughing.” Choose from below the word that is same in meaning as ‘amiable’. [HSLC 2023]

(A) huge
(B) friendly
(C) jealous
(D) angry
View Answer...

Answer:- (B) friendly

3. Lencho hoped for help from ________. [HSLC 2023]
(A) neighbours
(B) sons
(C) God
(D) wife
View Answer...

Answer:- (C) God

4. Read the following statements with reference to “A Letter to God” and choose the correct option: [HSLC 2024] Statement 1: The house in which Lencho was living was in the middle of a populous town.
Statement 2: Lencho was a good farmer.

(A) Statement 1 is true and Statement 2 is false
(B) Statement 1 is false and Statement 2 is true
(C) Both Statement 1 and Statement 2 are true
(D) Both Statement 1 and Statement 2 are false
View Answer...

Answer:- (B) Statement 1 is false and Statement 2 is true

5. “I hope it passes quickly.” It did not pass quickly. [HSLC 2024]

(A) A pack of wolves
(B) A swarm of locusts
(C) The hailstorm
(D) The storm of dust
View Answer...

Answer:- (C) The hailstorm

6. What was Lencho’s immediate response when he received the letter from God? [HSLC 2024]

(A) He began shouting at the postmaster
(B) He was not surprised but very angry
(C) He began laughing with joy
(D) He was sad and silent
View Answer...

Answer:- (B) He was not surprised but very angry

7. “A plague of locusts would have left more than this.” Lencho made this remark as his crops were destroyed by— [HSLC 2025]

(A) a landslide
(B) a hailstorm
(C) a drought
(D) a flood
View Answer...

Answer:- (B) a hailstorm

8. On receiving the letter from the postmaster, Lencho did not seem surprised because… [HSLC 2025]

(A) he knew everything beforehand
(B) he was confident of receiving a reply from God
(C) he had dreamt about God’s reply
(D) he knew the postmaster was a good man
View Answer...

Answer:- (B) he was confident of receiving a reply from God

9. In this sentence from “A Letter to God”, which literary device is used by the author to describe the field?
“The field was white as if covered with salt.” [HSLC 2025]

(A) Metaphor
(B) Simile
(C) Irony
(D) Pun
View Answer...

Answer:- (B) Simile

10. In the story “A Letter to God”, what was the most likely response that the postmaster expected in Lencho’s second letter to God? [HSLC 2025]

(A) sorrow
(B) happiness
(C) gratitude
(D) indignation
View Answer...

Answer:- (C) gratitude

11. Which idiom is suitable for the story ‘A Letter to God’? 

(A) Where there is a will, there is a way
(B) Aspire to inspire
(C) Faith can move mountains
(D) Both A and B
View Answer...

Answer:- (C) Faith can move mountains

12. Lencho’s _______ house in the entire valley sat in the top of a low hill. 

(A) Majestic
(B) Imposing
(C) Solitary
(D) Beautiful
View Answer...

Answer:- (C) Solitary

13. When Lencho counted the money in the envelope________

(A) He became tired
(B) He became greedy
(C) He became angry
(D) He got anxious
View Answer...

Answer:- (C) He became angry

14. The postmaster, experiencing the contentment of a man who has performed a good deed, looked on from his office. (The underlined word here means–—–) 

(A) Pleasant
(B) Satisfaction
(C) Comfort
(D) Distress
View Answer...

Answer:- (B) Satisfaction

15. Read the following statements and choose the correct option:
Assertion: Lencho was angry when he counted the money.
Reason: He thought that the post office employees took away his money.

(A) Assertion is true but the Reason is false
(B) Assertion is false but the Reason is true
(C) Assertion is true but the Reason is not the correct explanation
(D) Assertion is true and the Reason is the correct explanation
View Answer...

Answer:- (D) Assertion is true and the Reason is the correct explanation

16. The insects which fly in big groups and destroy crops are called ____________

(A) Worms
(B) Locusts
(C) Flies
(D) Grasshoppers
View Answer...

Answer:- (B) Locusts

17. “These truly resemble new silver coins” – what are ‘these’?

(A) Raindrops
(B) Hailstorms
(C) Cornfield
(D) Flowers in the cornfield
View Answer...

Answer:- (A) Raindrops

18. Lencho grew __________. 

(A) Corn
(B) Rice
(C) Wheat
(D) Vegetable
View Answer...

Answer:- (A) Corn

19. Who did Lencho have faith in? 

(A) The postman
(B) The postmaster
(C) God
(D) Rain
View Answer...

Answer:- (C) God

20. Who read the letter sent by Lencho? 

(A) God
(B) The postman
(C) Lencho’s wife
(D) The postmaster
View Answer...

Answer:- (D) The postmaster

21. Read the following statements and choose the correct option:

Statement 1: Lencho predicted the rain by looking at the clouds.
Statement 2: Lencho wrote a second letter to God conveying his thanks to the Almighty for fulfilling his wish.

(A) Statement 1 is true and Statement 2 is false
(B) Statement 1 is false and Statement 2 is true
(C) Both Statement 1 and 2 are true
(D) Both Statement 1 and 2 are false
View Answer...

Answer:- (A) Statement 1 is true and Statement 2 is false

22. “Yes, God willing” — Who is the speaker here?

(A) Lencho
(B) Lencho’s wife
(C) The Postman
(D) The Postmaster
View Answer...

Answer:- (B) Lencho’s wife

23. What was draped in a curtain of rain? 

(A) Strong wind
(B) New silver coins
(C) Frozen pearls which were very large
(D) Field of ripe corn
View Answer...

Answer:- (D) Field of ripe corn

24. Read the following statements with reference to ‘A Letter to God’ and choose the correct option:
Statement 1: To feed his family and to sow his field again, Lencho demanded hundred pesos from the postmaster.
Statement 2: God did not send hundred pesos but only seventy to help Lencho in reply.

(A) Statement 1 is true and Statement 2 is false
(B) Statement 1 is false and Statement 2 is true
(C) Both Statement 1 and 2 are true
(D) Both Statement 1 and 2 are false
View Answer...

Answer:- (B) Statement 1 is false and Statement 2 is true

25. The postmaster along with money, put a letter containing only a single word in an envelope. What do you think the single word was?

(A) Lord
(B) God
(C) Money
(D) Loss
View Answer...

Answer:- (B) God

26. Match the following and answer accordingly (word meaning):

A
(i) Pesos
(ii) Locusts
(iii) Crook
(iv) Sorrowful
B
(a) In a sad way
(b) Currency
(c) A dishonest person
(d) Insects which fly in big swarm

(A) i (a) ii (b) iii (c) iv (d)
(B) i (b) ii (c) iii (d) iv (a)
(C) i (b) ii (d) iii (c) iv (a)
(D) i (d) ii (a) iii (c) iv (b)
View Answer...

Answer:- (C) i (b), ii (d), iii (c), iv (a)

27. Read the following statements and choose the correct option:
Assertion (A): Lencho became angry.
Reason (R): His cornfield was totally destroyed by a hailstorm. [Dhubri 2024–25]

(A) Statement ‘A’ is true but statement ‘R’ is false
(B) Statement ‘A’ is false but statement ‘R’ is true
(C) Both statement ‘A’ and statement ‘R’ are true and ‘R’ is the correct explanation of ‘A’
(D) Both statement ‘A’ and statement ‘R’ are true but ‘R’ is not the correct explanation of ‘A’
View Answer...

Answer:- (C) Both statement ‘A’ and statement ‘R’ are true and ‘R’ is the correct explanation of ‘A’

28. Read the following statements with reference to “A Letter to God” and choose the correct option:

Statement 1: The story “A Letter to God” revolves around Lencho’s faith in God and his belief that God will help him in his time of need.

Statement 2: The story “A Letter to God” focuses on the importance of human effort and hard work to overcome adversity.

(A) Statement 1 is true and Statement 2 is false
(B) Statement 1 is false and Statement 2 is true
(C) Both Statement 1 and Statement 2 are true
(D) Both Statement 1 and Statement 2 are false
View Answer...

Answer:- (A) Statement 1 is true and Statement 2 is false

29. “A plague of locusts would have left more than this” – what does the underlined word mean? 

(A) A herd of animals
(B) A swarm of bees
(C) A flock of birds
(D) A swarm of insects
View Answer...

Answer:- (D) A swarm of insects

30. What is the reaction of the post office employees when they read Lencho’s letter?

(A) They are angry at Lencho
(B) They ignore it
(C) They are sympathetic and decided to help
(D) They destroy the letter
View Answer...

Answer:- (C) They are sympathetic and decided to help

31. Read the following statements and choose the correct option:

Statement 1: Lencho was a hard working farmer.
Statement 2: The hail rained for an hour on the whole valley.
(A) Statement 1 is true and Statement 2 is false
(B) Statement 1 is false and Statement 2 is true
(C) Both Statement 1 and Statement 2 are true
(D) Both Statement 1 and Statement 2 are false
View Answer...

Answer:- (C) Both Statement 1 and Statement 2 are true

32. “Yes God willing” — Who said this?

(A) Lencho
(B) The woman preparing supper
(C) The older boys
(D) The postmaster
View Answer...

Answer:- (B) The woman preparing supper

33. What always promised a good harvest to Lencho?

(A) The ripe cornfield dotted with flowers
(B) The entire valley that has only one house
(C) The huge mountain of clouds in the north-east sky
(D) The hailstones that resembled new silver coins
View Answer...

Answer:- (A) The ripe cornfield dotted with flowers

34. “It’s really getting bad now” – What is ‘it’ referred to?

(A) The rain
(B) A bunch of crooks
(C) Locusts
(D) The hailstorm
View Answer...

Answer:- (D) The hailstorm

35. Assertion (A) & Reason (R): 
Assertion: Lencho wrote a letter to God assuming that postmaster would open it and help him.
Reason: The postmaster didn’t want to shake Lencho’s faith in God, so decided to help him.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
View Answer...

Answer:- (D) (A) is false but (R) is true

36. Read the following statements with reference to ‘A Letter to God’ and choose the correct option: 
Statement 1: Lencho required a hundred rupees to sow his field again.
Statement 2: The postmaster — a fat, amiable fellow — also broke out laughing at the letter addressed to God.

(A) Statement 1 is true and statement 2 is false
(B) Statement 1 is false and statement 2 is true
(C) Both statement 1 and statement 2 are true
(D) Both statement 1 and statement 2 are false
View Answer...

Answer:- (B) Statement 1 is false and statement 2 is true

37. Lencho did not show the slightest surprise on seeing the money due to his…………. in God. 

(A) confidence
(B) continence
(C) countenance
(D) consonance
View Answer...

Answer:- (A) confidence

38. ‘On the public writing-table, he started to write with much wrinkling to express his………. 

(A) anger
(B) offence
(C) ideas
(D) belief
View Answer...

Answer:- (C) ideas

39. Lencho compared the quantum of damage with_________

(A) Attack by rats
(B) Attack by crows
(C) Plague of locusts
(D) Havoc of flood
View Answer...

Answer:- (C) Plague of locusts

40. What could be seen from Lencho’s home? 

(A) The entire valley
(B) The cornfield
(C) The hillside
(D) The river and the cornfield
View Answer...

Answer:- (D) The river and the cornfield

41. How can Lencho’s house be described in brief? 

(A) Magnificent
(B) Peculiar
(C) Solitary
(D) Nice looking
View Answer...

Answer:- (C) Solitary

42. Read the following statements and choose the correct option:
Assertion (A): Lencho wrote a letter to God, assuming that the postmaster would open it and help him.
Reason (R): The postmaster did not want to shake the writer’s faith in God and decided to help Lencho. 

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are false
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true
View Answer...

Answer:- (D) A is false but R is true

43. Select an option that correctly depicts the relationship between Assertion (A) and Reason (R):
Assertion: Lencho wrote a letter to God, assuming that the postmaster would open it and help him.
Reason: The postmaster did not want to shake the writer’s faith in God and decided to help Lencho.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are true and R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true
View Answer...

Answer:- (D) A is false but R is true

44. The woman who was preparing ________ replied, “Yes, God willing.”

(A) breakfast
(B) tea
(C) lunch
(D) supper
View Answer...

Answer:- (D) supper

45. “Not a leaf remained on the trees.” because___________

(A) it was destroyed by the cyclone
(B) it was eaten by locusts
(C) it was destroyed by the hailstones
(D) it was winter
View Answer...

Answer:- (C) it was destroyed by the hailstones

46. Where did Lencho expect the dot to come from? 

(A) north
(B) north-east
(C) north-west
(D) south-east
View Answer...

Answer:- (C) north-west

47. What happened to Lencho’s crop when the storm had passed? 

(A) It remained as it was
(B) It blossomed
(C) It grew to produce more seeds
(D) The corn was totally destroyed
View Answer...

Answer:- (D) The corn was totally destroyed

48. Read the following statements with reference to ‘A Letter to God’ and choose the correct option:
Statement 1: The house in which Lencho lived was in the centre of a populous town.
Statement 2: Lencho was a hard-working farmer.

(A) Statement 1 is true and Statement 2 is false
(B) Statement 1 is false and Statement 2 is true
(C) Both Statement 1 and Statement 2 are true
(D) Both Statement 1 and Statement 2 are false
View Answer...

Answer:- (B) Statement 1 is false and Statement 2 is true

49. What has always promised a good harvest to Lencho? 

(A) The entire valley that lay by the river
(B) The ripe cornfields dotted with flowers
(C) The huge mountain of clouds in the North-East sky
(D) The hailstones that resembled new silver coins
View Answer...

Answer:- (B) The ripe cornfields dotted with flowers

50. What lesson do you learn from the sudden change of Lencho’s cornfield, by the same rain? 

(A) We must have faith in ourselves
(B) God never helps a selfish man
(C) We must have faith in God
(D) Nothing is permanent in the world
View Answer...

Answer:- (D) Nothing is permanent in the world

51. Read the following statements with reference to “A Letter to God” and choose the correct option: 
Statement 1: Lencho had predicted for rain.
Statement 2: The corn was totally destroyed due to heavy rain.

(A) Statement 1 is true and statement 2 is false
(B) Statement 1 is false and statement 2 is true
(C) Both statement 1 and statement 2 are true
(D) Both statement 1 and statement 2 are false
View Answer...

Answer:- (C) Both statement 1 and statement 2 are true

52. He placed a stamp on the letter and dropped it into the mailbox. Who is the “He” referred to here? 

(A) Postmaster
(B) Lencho
(C) God
(D) G.L. Fuentes
View Answer...

Answer:- (B) Lencho

53. Read the following statements with reference to “A Letter to God” and choose the correct option: 
Statement 1: According to Lencho he was being helped by God.
Statement 2: Lencho received 100 Pesos from God.

(A) Statement 1 is true and statement 2 is false
(B) Statement 1 is false and statement 2 is true
(C) Both statement 1 and statement 2 are true
(D) Both statement 1 and statement 2 are false
View Answer...

Answer:- (A) Statement 1 is true and statement 2 is false

54. Lencho’s cornfield was destroyed by_________

(A) A plague of locusts
(B) A downpour
(C) A flood
(D) Hailstones
View Answer...

Answer:- (D) Hailstones

55. Lencho wrote a letter to God asking for money because____________

(A) He was a poor farmer
(B) His cornfield was destroyed
(C) He needed some money
(D) He had an absolute faith in God
View Answer...

Answer:- (D) He had an absolute faith in God

56. “…But don’t send it to me through the mail because the post office employees are a bunch of crooks.” — What is the figure of speech used here?

(A) Metaphor
(B) Simile
(C) Irony
(D) Hyperbole
View Answer...

Answer:- (C) Irony

57. In the lesson “A Letter to God” Lencho says “That’s what they say no one dies of hunger.” When Lencho said this he was____________

(A) Doubtful
(B) Stressed
(C) Confused
(D) Dismissive
View Answer...

Answer:- (D) Dismissive

58. “The fields of ripe corn dotted with flowers” means that_______________

(A) Not a single flower bigger than a dot
(B) The flowers were scattered across
(C) The flowers were in shape like dots
(D) The flowers had shrunk in size
View Answer...

Answer:- (B) The flowers were scattered across

59. Read the following statements and choose the correct option:
Assertion (A): When Lencho counted the money, he became angry.

Reason (R): God had made the mistake of sending only 70 pesos.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true
View Answer...

Answer:- (B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

60. “A plague of locusts would have left more than this.” – Lencho made this remark because his crops._____________

(A) Were destroyed by locusts
(B) Were destroyed by hailstones
(C) Were destroyed by flood
(D) Were destroyed by tsunami
View Answer...

Answer:- (B) Were destroyed by hailstones

61. Identify the correct statement(s) about Lencho. 

(i) Lencho went out in the rain to enjoy himself.
(ii) Lencho went out to feel the rain on his body.
(iii) Lencho went out to collect rainwater.
(iv) Lencho was satisfied seeing his cornfield draped in rain.

(A) i, ii, iii, iv
(B) ii, iv
(C) ii, iii, iv
(D) i, iii
View Answer...

Answer:- (C) ii, iii, iv

62. What did Lencho have faith in?

(A) He had faith in himself
(B) He had faith in God
(C) He had faith in the rain
(D) He had faith in the postmaster
View Answer...

Answer:- (B) He had faith in God

63. Read the following statements and choose the correct option.
Statement 1: Lencho wrote a letter to God.
Statement 2: After receiving the reply to his letter Lencho was very happy.

(A) Statement 1 is true and statement 2 is false
(B) Statement 1 is false and statement 2 is true
(C) Both statement 1 and statement 2 are true
(D) Both statement 1 and statement 2 are false
View Answer...

Answer:- (A) Statement 1 is true and statement 2 is false

64. Lencho is …… when he says, “that’s what they say no one dies of hunger.”

(A) Doubtful
(B) Stressed
(C) Confused
(D) Dismissive
View Answer...

Answer:- (D) Dismissive

65. Choose the phrase which is not a metaphor.

(A) Huge mountain of clouds
(B) An ox of a man
(C) Frozen pearls
(D) God willing
View Answer...

Answer:- (D) God willing

66. When did Lencho begin to write a letter to God? 

(A) Noon
(B) Daybreak
(C) Midnight
(D) Dusk
View Answer...

Answer:- (C) Midnight

67. Why did Lencho request God not to send the remaining money through the mail? 

(A) He had faith in God
(B) He had doubt on God
(C) He had doubt on the post office employees
(D) He had faith in the post office employees
View Answer...

Answer:- (C) He had doubt on the post office employees

68. Whose help did Lencho expect after his crops were ruined? 

(A) The postmaster
(B) God
(C) Rain
(D) His friends
View Answer...

Answer:- (B) God

69. In the context of Lencho’s ability to work in the fields, he is compared to _________. 

(A) An ox
(B) A tiger
(C) A bullock
(D) A buffalo
View Answer...

Answer:- (A) An ox

70. Read the following statements with reference to “A Letter to God” and choose the correct option. 
Statement 1: Lencho compared the hailstorm to a plague of locusts.
Statement 2: Lencho compared the post office employees with a bunch of crooks.

(A) Statement 1 is true but statement 2 is false
(B) Both statement 1 and statement 2 are true
(C) Statement 1 is false but statement 2 is true
(D) Both statement 1 and statement 2 are false
View Answer...

Answer:- (B) Both statement 1 and statement 2 are true

71. The field was white, as if covered with ________. 

(A) Milk
(B) Snow
(C) Salt
(D) Stones
View Answer...

Answer:- (B) Snow

72. After reading Lencho’s letter what did the postmaster do? 

(A) He gave all his salary
(B) He asked other villagers
(C) He, his friends and other post office employees contributed
(D) He did not send any money
View Answer...

Answer:- (C) He, his friends and other post office employees contributed

73. How did Lencho feel when he saw his fields covered with the curtain of rain? 

(A) Satisfied
(B) Unsatisfied
(C) Well pleased
(D) None of these
View Answer...

Answer:- (A) Satisfied

74. For Lencho, there was a single hope help from ________. 

(A) God
(B) Post office
(C) Bank
(D) Landlord
View Answer...

Answer:- (A) God

75. “I hope it passes quickly.” It did not pass quickly. What is ‘it’ referred to in the story A Letter to God?

(A) A pack of wolves
(B) The hailstorm
(C) A swarm of locusts
(D) The storm of dust
View Answer...

Answer:- (B) The hailstorm

76. “These aren’t raindrops falling from the sky, they are new coins.” Who uttered this line?

(A) The older boys’ supper
(B) The woman who was preparing
(C) Lencho
(D) The Postman
View Answer...

Answer:- (C) Lencho

77. Lencho compared the little drops of rain with____________

(A) Five cent pesos
(B) Ten cent pesos
(C) Two cent pesos
(D) Twenty cent pesos
View Answer...

Answer:- (B) Ten cent pesos

78. Peso is the currency of___________
(A) Australia
(B) Latin America
(C) Spain
(D) The USA
View Answer...

Answer:- (B) Latin America

79. Read the following statements with reference to “A Letter to God” and choose the correct option: 
Statement 1: Lencho had deep faith in God.
Statement 2: Lencho wrote two letters to God.

(A) Statement 1 is true and Statement 2 is false
(B) Statement 1 is false and Statement 2 is true
(C) Both Statement 1 and Statement 2 are false
(D) Both Statement 1 and Statement 2 are true
View Answer...

Answer:- (D) Both Statement 1 and Statement 2 are true

80. “A Letter to God” highlights the conflict ___________

(A) Between nature and human
(B) Among humans
(C) Between God and human
(D) Both A and B
View Answer...

Answer:- (A) Between nature and human

81. How can Lencho’s house be described in one word? 

(A) Magnificent
(B) Solitary
(C) Peculiar
(D) Huge
View Answer...

Answer:- (B) Solitary

Telegram Group Join Now
WhatsApp Group Join Now

Related Topics

Leave a Comment